Financieel

Extra hypotheek en korting

Koop je een energiezuinige woning, dan kun je hiervoor extra hypotheek krijgen. Als eigenaar van een energiezuinige woning heb je een beduidend lagere energierekening waardoor je meer overhoudt voor je hypotheek. De nieuwbouwwoningen* van Bij de Sluis voldoen aan de BENG-eisen en krijgen een energielabel van A++. Het extra leenbedrag voor de aankoop van je woning bedraagt hierdoor maar liefst € 20.000!

* Alleen de grondgebonden woningen hebben energielabel A++. De appartementen hebben energielabel A+.

Op basis van dit energielabel van A++ kom je bij verschillende geldverstrekkers in aanmerking voor een duurzaamheidskorting. Dit varieert van 0,10% tot 0,20% korting op je hypotheekrente. Zo profiteer je dus direct van lagere maandlasten. Mooi meegenomen!

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG-grens voor hypotheekleningen is per 1 januari 2024 verhoogd naar € 435.000. Deze verhoging heeft als voordeel dat je je nieuwe woning kunt financieren met de bescherming van NHG. NHG biedt een vangnet als je als woningeigenaar te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. Deze extra zekerheid van NHG belonen geldverstrekkers door een lagere hypotheekrente te berekenen.

Starterslening

Als starter op de woningmarkt kun je bij de gemeente Zeewolde een starterslening aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je in Zeewolde te wonen. Starters zijn mensen die nog niet eerder zelfstandig hebben gewoond (bijv. als je nog inwoont bij je ouders). De aanschaf van je koopwoning (de zgn. verwervingskosten) mogen niet hoger zijn dan € 280.000,-. De 12 appartementen worden nu wel erg aantrekkelijk! Zie jij jezelf hier al wonen?

duurzaamheid

Waarom nieuwbouw?

Het fijne aan nieuwbouw is natuurlijk dat je de eerste bewoner bent! Alles is hagelnieuw en lekker fris. Je betaalt in tegenstelling tot een bestaand huis geen overdrachtsbelasting en de notaris- en kadasterkosten voor de overdracht zijn inbegrepen in de koopprijs. Daarnaast heb je in de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten. In Bij de Sluis kun je bovendien je nieuwbouwwoning middels meer- en minderwerk je nieuwbouwwoning naar eigen smaak inrichten. En last but not least; jouw nieuwbouwwoning voldoet aan alle duurzaamheidseisen van deze tijd, waardoor je heerlijk comfortabel woont, je energiekosten lager zijn en je helemaal klaar bent voor de toekomst.

Voor de nieuwe generatie

Sinds 2018 is aardgasvrij de norm voor alle nieuwbouwwoningen in Nederland. Jouw nieuwe woning in Bij de Sluis heeft daarom geen aansluiting op het aardgasnetwerk maar op het warmtenet (stadsverwarming). Alle keukenapparatuur bijvoorbeeld werkt op elektriciteit, die deels geleverd wordt door de zonnepanelen. Zo ben je duurzaam bezig, goed voorbereid op de toekomst en hou je rekening met de generaties die na je komen. Bovendien zullen je energiekosten lager zijn. Een prettige gedachte!

Warmtenet Zeewolde

Zeewolde groeit als kool. Voor de relatief nieuwe gemeente staat duurzaamheid al vanaf het begin voorop, met energiezuinige woningen en duurzame energie van wind en zon. Voor nieuwe en bestaande wijken kiest de gemeente de beste duurzame oplossingen voor verwarming en warm water. Warmtenetten spelen daarin een belangrijke rol. Lees meer over wat een warmtenet is.

BENG

Voor alle nieuwbouw woningen geldt dat deze moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). In de BENG ligt de nadruk op het beperken van de energiebehoefte. In deze eisen is ook aandacht voor het weren van (te veel) warmte in de zomer. Een gevolg hiervan is dat jouw woning nu onder andere voorzien is van hoogwaardige isolatie, zeer goede kierdichting, gebalanceerde ventilatie en een aansluiting op het warmtenet.

Warm tapwater

Naast het verwarmen van jouw woning wordt het warmtenet ook gebruikt om het tapwater te verwarmen. Het water komt via de afleverset binnen bij de woningen en zorgt voor warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Het warm kraanwater dat je gebruikt, heeft bovendien altijd de juiste temperatuur. Kortom: comfort!

Elektrisch koken

Alles in je nieuwe woning werkt op elektriciteit. Dat betekent ook dat je elektrisch gaat koken. Bijvoorbeeld op een keramische- of inductiekookplaat. Ten opzichte van een traditioneel gasfornuis is deze niet alleen handig schoon te houden, de kookplaten zien er ook nog eens strak uit. Let er wel op dat niet alle pannen geschikt zijn voor elektrisch koken.

Zonnepanelen

In Bij de Sluis is je woning standaard voorzien van zonnepanelen. Het is mogelijk je energiekosten nog verder terug te brengen.  In overleg met de aannemer en BENG-adviseur wordt een berekening gemaakt van jouw totaal te verwachten energieverbruik. Met de aanschaf van extra zonnepanelen kun je het verbruik dan terugbrengen.

Natuurinclusieve woning

Natuurinclusief: je hoort het gelukkig steeds vaker. Maar het is nog lang niet de norm. Daar willen VOF OC Havenkwartier en de gemeente Zeewolde verandering in brengen. Bij natuurinclusief bouwen letten we extra goed op alles wat leeft rondom het huis. Dat doen we door een plek voor planten en dieren op te nemen. Als we zorgen dat er vogels, vleermuizen en insecten kunnen wonen in en rond huis helpen we de natuur.

Je nieuwe tuin

Alle privétuinen in Nederland beslaan ongeveer 50.000 hectare. In nieuwbouwwijken gaat het om een derde van het oppervlak. Het is belangrijk om ook dat deel natuurinclusief in te richten. Het vergroenen van je tuin kan namelijk een flinke bijdrage leveren aan het verhogen van de biodiversiteit. In project Bij de Sluis ben je verplicht 70% van je tuin onverhard te laten. Zo voorkom je hittestress. Bovendien draagt het onverharde tuinoppervlak bij aan een zogenaamde sponswerking. Met het magazine ‘Je nieuwe tuin’ willen we je graag motiveren je tuin groen in te richten.